Hemoroizii La Femei: cauze, simptome, tratament

Hemoroizii La Femei: cauze, simptome, tratament

Hemoroizii reprezintă o afecțiune des întâlnită, afectând jumătate din populația globului.

Hemoroizii sunt descriși ca și vene varicoase ale rectului și apar de regulă în rectul inferior, purtând denumirea de hemoroizi interni, dar se pot dezvolta și în pielea din jurul anusului, cunoscuți în termeni medicali drept hemoroizi externi.

Hemoroizii la femei se dezvoltă atunci când părțile laterale ale canalului rectal sunt slăbite, mucoasa anală se îngroașă, iar venele se dilată. Mărirea venelor la nivelul canalului rectal provoacă simptome precum sângerarea, disconfort și uneori chiar durere.

Stiai ca…

  • Femeile sunt mai predispuse la hemoroizi decat barbatii (24% vs 16%) ? (1)

Simptome

  • Sângerarea hemoroizilor – una dintre cele mai caracteristici simptome ale hemoroizilor. La început, pot fi minore, însă pe măsură ce boala avansează, sângerările devin mai însemnate;
  • Durerea – cel mai adesea durerile apar atunci când la nivel local, hemoroizii externi sunt foarte inflamați și prezintă o complicație medicală – tromoboza hemoroidală. Sângele din venele hemoroidale se încheagă și provoacă tumefieri dureroase;
  • Prurit anal – sau mâncărimea, însoțită de scurgeri anale neplăcute;
  • Disconfort – senzație neplăcută în momentul așezării pe toaletă, tensiune locală, senzație de negolire post-defecație.

Cum arată hemoroizii la femei

Hemoroizii la femei nu difera fata de hemoroizi la barbati, mai jos ti-am pregatit o galeria cu hemoroizi la femei.

In cazul in care doresti sa vezi mai multe poze cu hemoroizi, avem o pagina dedicata.

Cauzele hemoroizilor la femei

Orice activitate care pune presiune asupra rectului sau anusului, poate cauza dilatarea venelor hemoroidale.

Uite care sunt cele mai frecvente motive:

  • Sarcina – În timpul sarcinii, din cauza hormonilor, țesuturile rectului se slăbesc, iar venele se relaxează și se umflă.  De asemenea, greutatea suplimentară și presiunea asupra pelvisului cauzată de creșterea fătului, dar și volumul sangvin crescut, pot favoriza apariția hemoroizilor la gravide. (2)
  • Constipație cronică sau diaree – Unele probleme de natură gastrointestinală, precum constipația sau diareea, pot favoriza apariția hemoroizilor la femei. Efortul în eliminarea scaunului tare, pune presiune suplimentară pe vasele de sânge, presiunea ce va duce la umflarea acestora și în final, apariția hemoroizilor.
  • Încordare în timpul mișcărilor intestinale – Încordarea în timpul mișcărilor intestinale pune presiune asupra venelor din anus sau rect, provocând umflarea hemoroizilor
  • Ridicarea obiectelor grele – precum și alte activități care pot provoca efort, pot duce în timp la hemoroizi

Tratament hemoroizi la femei

De cele mai multe ori, hemoroizii pot fi tratați încă din fazele incipiente ale dezvoltării lor, chiar în confortul propriei case. Până la intervențiile chirurgicale, pot fi folosite tratamente naturiste, dar și medicamentoase, în funcție de rezultatele obținute.

  • Intervenție Chirugicală – În cazul hemoroizilor dureroși sau care sângerează, medicul poate recomanda o procedură minim invazivă, Intervențiile chirurgicale pot include complicații, precum sângerarea, retenție de urină, infecții ale sângelui și sunt costisitoare. Tocmai din acest motiv este indicată prevenirea complicațiilor prin folosirea unor unguente sau supozitoare pentru hemoroizi.
  • Tratament Naturist – Pentru tratarea hemoroizilor naturist și afecțiunilor pielii din jurul anusului, urmarea unui tratament naturist, reprezintă cea mai bună soluție. Produse naturiste pe baza de plante in special coada soricelului, conțin antiseptice naturale care pot ajuta la ameliorarea durerii și mâncărimilor.

Menținere sub control

Modificarea stilului de viață și alimentar, reprezintă cea mai bună modalitate de a preveni hemoroizii. Băile de șezut, antiinflamatoarele și o dietă nutritivă și echilibrată, ajută la menținerea regulată a mișcărilor intestinale.

  • Băi de șezut – ajută la calmarea iritațiilor provocate de hemoroizi și la menținerea unei zone curate. Sunt recomandate atât în cazul intervențiilor postoperatorii, cât și pentru menținerea sub control a hemoroizilor existenți.
  • Antiinflamatoare, Analgezice – astfel, aplicarea unor produse naturiste cu hamamelis sau lidocaină ori hidrocortizon, ajută la micșorarea țesutului inflamat și ameliorarea mâncărimii.
  • Suplimente cu fibre – Alimentele bogate în fibre, alături de suplimente cu fibre, mențin peristaltismul procesului digestiv, prevenind astfel constipația. Suplimentele alimentare, mențin apa în intestine, ajutând la obținerea unui scaun moale.

ATENTIE:Ai grija la dieta ta, pentru ca ea joaca un rol important in aparitia si prevenirea lor..

Când să ceri ajutor medical?

De cele mai multe ori, hemoroizii sunt ușor de tratat acasă. În cazuri rare, atunci când intervine pierderea de sânge sau dureri extreme cauzate de întreruperea circulației sangvine, este necesar să ceri ajutor medical.

Este important să alegi în mod corect la ce doctor te duci pentru hemoroizi, pentru că un medic cu experiență, va putea diagnostica starea hemoroizilor și decide cel mai bun tratament. Medicul proctolog poate trata cu succes hemoroizii.

În anumite situații însă, poate fi nevoie de efectuarea unei colonoscopii, de către medicul gastroenterolog sau internist, pentru a determina cauzele sângerării și îndepărtarea excrescențelor anormale.


Surse:

  1. Sandler, Robert S, and Anne F Peery. “Rethinking What We Know About Hemorrhoids.” Clinical gastroenterology and hepatology : the official clinical practice journal of the American Gastroenterological Association vol. 17,1 (2019): 8-15. doi:10.1016/j.cgh.2018.03.020
  2. Hemorrhoids and related complications in primigravid pregnancy – https://doi.org/10.1016/j.jcol.2018.03.002
Alexandru Ionescu
Alexandru Ionescu

Medic Proctolog cu peste 30 de ani de experienta in domeniu.

Comments

  1. Vasiliu Elena spune:

    Multumesc pentru toate informatiile foarte importante in trat.naturist in caz de hemoroizi externi!!Chiar foloseam sarea epsom pt.baia in cada si nu eram sigura daca este recomsndata!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.