Hemoroizii sunt vene umflate în rect sau anus. Pot provoca mâncărime, arsuri, durere și uneori chiar sângerare. Femeile însărcinate dezvoltă hemoroizi din diferite cauze, în special în al treilea trimestru.
Este foarte probabil ca aceștia să apară atunci când experimentați constipația sau pe măsură ce bebelușul crește. Sarcina pune presiune asupra venelor din zona și spatele uterului, îngreunând astfel circulația sangvină.
În articol, vă prezentăm detaliat totul despre hemoroizii in sarcina incepand cu simptomele, cauzele principale ce favorizează apariția lor și recomandările Dr. Alexandru pentru tratamentul hemoroizilor atunci când sunteți însărcinate.
Simptomele hemoroizi in sarcina
Contents
- Sângerări – pot fi observate când folosiți hârtie igienică sau în scaunul de toaletă;
- Mișcări intestinale dureroase;
- Umflături proeminente în zona anusului;
- Mâncărime;
- Senzație de arsuri;
- Dureri și disconfort.
Cauzele hemoroizilor in sarcina
Pe măsură ce bebelușul crește, se exercită o mare presiune pe vasele de sânge, aflate în partea din spate a uterului. Aceasta inflamează venele și cauzează hemoroizi.
Schimbările hormonale ce au loc în întregul organism pot provoca diaree sau constipații cronice, punând presiune și afectând de asemenea venele hemoroidale.
Potrivit unui studiu despre sănătatea femeilor însărcinate, până la 50% din femeile însărcinate dezvoltă hemoroizi în timpul sarcinii. (1)
- Creșterea presiunii sângelui – vene mai mari, inflamate – Creșterea presiunii sângelui ca urmarea a presiunii exercitate de creșterea fătului și schimbările hormonale, conduc la inflamarea venelor din zona colo-rectală și formarea hemoroizilor.
- Presiunea asupra venelor din apropierea anusului ca urmare a creșterii fătului – vasele de sânge devin extrem de sensibile în timpul sarcinii din cauza creșterii volumului sangvin și a presiuni exercitate de creșterea fătului. Dilatația venelor conduc la disconfort neplăcut și dă naștere hemoroizilor.
- Schimbări hormonale – Atunci când sunteți însărcinate, nivelurile de progesteron cresc. Acest lucru face ca scaunul să rămână mai mult în intestine. Scăderea hormonului numit motilină, duce la creșterea mișcărilor intestinale, mai exact, la creșterea tranzitului materiilor fecale. Acești doi hormoni sunt principalii vinovați de producerea constipației în sarcină.
- Constipația – Constipația este principala cauză ce duce la formarea hemoroizilor atunci când sunteți însărcinate. Cauza apariției constipației este creșterea nivelului de progesteron. Un studiu din 2014 a constatat faptul că, din 280 de femei însărcinate, 45.7% au avut constipație. (2)
Tratament hemoroizi in sarcina
Puteți trata hemoroizii la acasa cu tratamente homeopate, în timpul sarcinii
Băile de șezut de câteva ori pe zi vă vor ajuta să calmați durerea provocată de hemoroizi
Pentru tratarea hemoroizilor, există câteva remedii naturiste, pe care le foloseau și bunicii noștri mai precis leacuri batranesti pentru hemoroizi externi.
- Creme, unguente și supozitoare – ameliorează simptomele cauzate de hemoroizi și iritația anală, ajută la diminuarea durerilor și oferă o senzație instantanee de răcorire și ușurare. Crema HemoLift reprezintă o soluție naturală, care acționează rapid datorită plantelor din compoziție. Are efecte antibacteriane, antifungice și antiinflamatoare. De asemenea, este un cicatrizant puternic.
- Ceaiuri – Ceaiurile pentru hemoroizi au un efect antiseptic intestinal și contribuie la reducerea ratei de înmulțire a bacteriilor ce atacă rana hemoroidală. Pentru a facilita procesul de vindecare, recomandăm să le utilizați atât intern, de câteva ori pe zi, cât și extern, sub formă de comprese cu ceai sau băi de șezut.
- Antiinflamatoare – Unguentele sau supozitoarele pe bază de corticoizi sau lidocaină, au un puternic efect antiinflamator, provocând calmarea rapidă a simptomelor. Ca și în cazul antibioticelor, recomandăm administrarea antiinflamatoarelor, doar după consultarea medicul specialist în prealabil.
- Analgezice – Cremele cu analgezice se folosesc pentru tratamentul hemoroizilor externi, însă există și creme cu aplicator pentru hemoroizi, ce pot fi introduse cu ușurință în canalul rectal, pentru ameliorarea durerii produsă de hemoroizii interni.
Cum pot fi preveniți hemoroizii în timpul sarcinii?
Hemoroizii pot fi preveniți cu ușurință atunci când urmați câteva sfaturi practice și utile. Important este să începeți să le integrați în regimul zilnic, încă din primele luni de sarcină.
Evitarea constipației
În primul rând, evitați pe cât posibil constipația. Hidratați-vă în mod corespunzător și consumați cât mai multe fructe, legume si mancare usoara, pentru îmbunătățirea digestiei.
- Mișcare și exerciții – s-au dovedit a fi eficiente în evitarea constipației și prevenirea apariției hemoroizilor în timpul sarcinii. Noi vă recomandăm exercitiile Kegel. Acestea au rolul de a întări mușchii pubococcigieni și de a îmbunătăți circulația sangvină din zona rectală.
- Obiceiuri alimentare sănătoase – Printre alimentele bune pentru hemoroizi, recomandăm perele, fructele de pădure, avocado, legume, cereale integrale, leguminoase, nuci și semințe.
Dispar hemoroizii după sarcină?
Hemoroizii pot dispărea complet după naștere, fără niciun tratament. Acest lucru se întâmplă datorită revenirii la normal al nivelului hormonilor, volumului de sânge și scăderea presiunii intra-abdominale după naștere.
După sarcină, există posibilitatea de a dezvolta hemoroizi, atunci când depuneți efort prelungi în timpul etapei travaliului.
Când ar trebui văzut un medic specialist?
Dacă sunteți însărcinată și suspectați apariția hemoroizilor, vizitați medicul specialist încă de la simptomele care vă produc un disconfort mai supărător. Nu așteptați până apar semne de sângerări. Medicul proctolog vă va consulta și indica cel mai bun tratament, care să nu afecteze dezvoltarea sănătoasă a sarcinii.
Surse:
- Body changes and discomforts | Office on Women’s Health – https://www.womenshealth.gov/pregnancy/youre-pregnant-now-what/body-changes-and-discomforts
- Poskus, T et al. “Haemorrhoids and anal fissures during pregnancy and after childbirth: a prospective cohort study.” BJOG : an international journal of obstetrics and gynaecology vol. 121,13 (2014): 1666-71. doi:10.1111/1471-0528.12838