Hemoroizii In Sarcina – Simptome, Generalități, Cauze & Tratamente

Hemoroizii In Sarcina – Simptome, Generalități, Cauze & Tratamente

Hemoroizii sunt o afecțiune comună în timpul sarcinii, deoarece creșterea uterului exercită o presiune suplimentară asupra venelor din zona pelviană, ceea ce poate duce la umflarea și inflamarea hemoroizilor.

Simptomele în cazul apariţiei hemoroizilor în sacină pot varia de la durere sau senzație de arsură în zona anusului sau rectului, până la sângerare în timpul defecației.

Hemoroizii pot afecta inclusiv emoţional o femeie gravidă, asta pentru ca simptomele pot fi mai dificil de gestionat în timpul sarcinii, când femeile sunt deja expuse la un nivel ridicat de stres și anxietate.

În plus, femeile însărcinate ar putea fi mai predispuse la sentimente de jenă sau stigmatizare, deoarece aceștia sunt adesea asociaţi cu igiena personală precară.

Stiai ca…

Potrivit unui studiu despre sănătatea femeilor însărcinate, până la 50% din femeile însărcinate dezvoltă hemoroizi în timpul sarcinii. (1)

Simptomele hemoroizi in sarcina

  • Sângerări – pote fi observat sange pe hartie igienica sau în scaunul de toaletă;
  • Mișcări intestinale dureroase;
  • Umflături proeminente în zona anusului;
  • Mâncărime;
  • Senzație de arsuri;
  • Dureri și disconfort.

CITESTE SISimptomele la femei cu hemoroizi 

Cauzele hemoroizilor in sarcina

Pe măsură ce bebelușul crește, se exercită o mare presiune pe vasele de sânge, aflate în partea din spate a uterului. Aceasta inflamează venele și cauzează hemoroizi.

Schimbările hormonale ce au loc în întregul organism pot provoca diaree sau constipații cronice, punând presiune și afectând de asemenea venele hemoroidale.

  • Creșterea presiunii sângelui – Creșterea presiunii sângelui ca urmarea a presiunii exercitate de creșterea fătului și schimbările hormonale, conduc la inflamarea venelor din zona colo-rectală și formarea hemoroizilor.
  • Schimbări hormonale – Atunci când sunteți însărcinate, nivelurile de progesteron cresc. Acest lucru face ca scaunul să rămână mai mult în intestine. Scăderea hormonului numit motilină, duce la creșterea mișcărilor intestinale, mai exact, la creșterea tranzitului materiilor fecale. Acești doi hormoni sunt principalii vinovați de producerea constipației în sarcină.
  • Constipația – Constipația este principala cauză ce duce la formarea hemoroizilor atunci când sunteți însărcinate. Un studiu din 2014 a constatat faptul că, din 280 de femei însărcinate, 45.7% au avut constipație. (2)

Tratament Hemoroizi în sarcină

Numeroase medicamente potrivit de aplicat în tratamentul hemoroizilor, sunt contraindicate în timpul sarcinii, deoarece pun în pericol fătul.

Cele mai multe dintre medicamentele prescrise în boala hemoroidală sunt absorbite în fluxul sanguin și pot ajunge la făt, ceea ce poate fi periculos pentru acesta.

Intervenţii chirugicale

Intervențiile chirurgicale pentru hemoroizi în sarcină sunt rare.  Cu toate acestea, în cazul în care simptomele persistă și afectează grav calitatea vieții femeii însărcinate, medicul poate recomanda o intervenție chirurgicală în al doilea trimestru al sarcinii, pentru că în primul și al treilea trimestru, riscul de complicații este mai mare.

Printre cele mai comune proceduri de intervenţii chirugicale în timpul sarcinii se numără: ligatura cu benzi elastice, scleroterapia şi hemoroidektomia.

Alternative Homeopate

Unele remedii naturiste pot ajuta la reducerea simptomelor hemoroizilor în timpul sarcinii, însă înainte de a se încerca utilizarea lor, este important să se poarte o discuţie cu medicul care poate să asigure pacienta dacă sunt sigure și dacă pot fi utilizate în siguranță în timpul sarcinii.

Unele dintre aceste remedii includ: uleiul de măsline, măceşele (ambele ajută la reducerea inflamației și a durerii) şi Aloe Vera care are proprietăți antiinflamatorii și poate ajuta, de asemenea, la reducerea inflamației și a durerii.

VEZI SIO schema de tratament pentru hemoroizi

Cum pot fi preveniți hemoroizii în timpul sarcinii?

Hemoroizii pot fi preveniți cu ușurință atunci când urmați câteva sfaturi practice și utile. Important este să începeți să le integrați în regimul zilnic, încă din primele luni de sarcină.

  • Evitarea constipației – În primul rând, evitați pe cât posibil constipația. Hidratați-vă în mod corespunzător și consumați cât mai multe fructe, legume si mancare usoara, pentru îmbunătățirea digestiei.
  • Mișcare și exerciții –  s-au dovedit a fi eficiente în evitarea constipației și prevenirea apariției hemoroizilor în timpul sarcinii. Noi vă recomandăm exercitiile Kegel. Acestea au rolul de a întări mușchii pubococcigieni și de a îmbunătăți circulația sangvină din zona rectală.
  • Obiceiuri alimentare sănătoase – Printre alimentele bune pentru hemoroizi, recomandăm perele, avocado, legume, cereale integrale, leguminoase si fructele care ajuta la hemoroizi.

CITESTE SICum se fac bai de sezut pentru hemoroizi

Dispar hemoroizii după sarcină?

Hemoroizii pot dispărea complet după naștere, fără niciun tratament. Acest lucru se întâmplă datorită revenirii la normal al nivelului hormonilor, volumului de sânge și scăderea presiunii intra-abdominale după naștere.

După sarcină, există posibilitatea de a dezvolta hemoroizi, atunci când depuneți efort prelungi în timpul etapei travaliului.

Când ar trebui văzut un medic specialist?

Dacă sunteți însărcinată și suspectați apariția hemoroizilor, vizitați medicul specialist încă de la simptomele care vă produc un disconfort mai supărător. Nu așteptați până apar semne de sângerări. Medicul proctolog vă va consulta și indica cel mai bun tratament, care să nu afecteze dezvoltarea sănătoasă a sarcinii.

Concluzie

În general, hemoroizii în timpul sarcinii sunt o afecțiune comună, dar pot fi dureroși și incomozi. Tratamentul conservator poate include modificări ale dietei, exerciții fizice regulate, băi calde și utilizarea unor unguente pentru a ameliora durerea.

În cazuri rare, se recomandă şi intervenții chirurgicale, însă este important să se discute cu medicul şi să se ia în considerare toate opțiunile de tratament – inclusiv, beneficiile și riscurile fiecărei intervenţii. În plus, există câteva remedii naturiste care pot ajuta la reducerea simptomelor hemoroizilor în timpul sarcinii, dar tot medicul este cel care poate să spună dacă sunt sigure și pot fi utilizate în această perioadă.


Surse:

  1. Body changes and discomforts | Office on Women’s Health – https://www.womenshealth.gov/pregnancy/youre-pregnant-now-what/body-changes-and-discomforts
  2. Poskus, T et al. “Haemorrhoids and anal fissures during pregnancy and after childbirth: a prospective cohort study.” BJOG : an international journal of obstetrics and gynaecology vol. 121,13 (2014): 1666-71. doi:10.1111/1471-0528.12838
Alexandru Ionescu
Alexandru Ionescu

Medic Proctolog cu peste 30 de ani de experienta in domeniu. RoMedic , DoctorBun

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *