Ce este hemoroidopexia?
Contents
Hemoroidopexia cu stapler sau capsare, reprezintă o procedură medicală, ce implică utilizarea unui capsator medical, pentru tratamentul hemoroizilor. Dispozitivul de capsare are rolul de a îndepărta hemoroizii prolapsați sau mari, care se extind din anus.
Beneficiile operației de hemoroizi cu Hemoroidopexia
Operația de hemoroizi cu hemoroidopexia oferă numeroase beneficii pacienților care dedic efectuarea unei astfel de proceduri pentru îndepărtarea hemoroizilor. În primul rând, procedura nu implică o îngrijire specifică după operație, durerile sunt minore și timpul petrecut în spital după realizarea proceduri, este unul scurt.
- Reduce durerea post-operatorie – O astfel de procedură poate implica dureri mai accentuate în primele ore după intervenție, dar care cedează treptat în decursul a câtorva zile. Cei mai mulți pacienți experimentează dureri ușoare, normale pentru o intervenție de acest tip.
- Reduce perioada petrecută în spital – Procedura de hemoroidopexia nu implică petrecerea unei perioade lungi în spital. De cele mai multe ori, medicul ține pacientul internat pentru 24 de ore, perioada de internare fiind depășită doar în cazuri excepționale.
Pregătire pre operatorie
Pregătirea pre-operatorie constă într-o discuție detaliată cu medicul, care va expune toate implicațiile unei astfel de proceduri. Înainte de intervenție, este probabil ca medicul să recomande evitarea consumului de alimente și lichide sau medicamente cu o seară înaintea intervenției.
În dimineața intervenției chirurgicale, poate fi necesară o clismă. Aceasta ajută la curățarea rectului, astfel încât, în timpul intervenției, să poată fi descoperiți și tratați toți hemoroizii.
Cum se procedează?
Un prim pas pentru realizarea procedurii, este administrarea anesteziei. În funcție de decizia medicului și sensibilitatea pacientului, anestezia poate fi generală sau locală. Dat fiind faptul că, procedura este una simplă, comparativ cu hemoroidectomia clasică, cel mai probabil medicul va alege anestezia rahidiană, pentru a amorți doar zona de mijloc.
Pacientul va fi așezat în poziția de litotomie. Apoi, medicul chirurg va utiliza un instrument de capsare circular, pentru a micșora hemoroizii. Cu ajutorul acestuia, va prinde și va trage hemoroizii umflați. Acest dispozitiv capsează baza hemoroidului, oprind fluxul de sânge către acesta și ca exciza țesutul crescut.
De menționat faptul că, timpul de realizare al procedurii este unul scurt, de la 5 până la 15 minute, în funcție de numărul de hemoroizi tratați.
Recuperare după operația de hemoroidopexia
După efectuarea procedurii de hemoroidopexia, medicul va prescrie medicamente pentru ameliorarea durerilor la domiciliu. De asemenea, poate recomanda băile de șezut, cu ceaiuri, pentru a menține zona curată, a favoriza cicatrizarea țesuturilor și a crește fluxul de sânge din zonă.
În cel mult două săptămâni după hemoroidopexia cu stapler, țesuturile vor fi complet vindecate, iar orice disconfort resimțit, va dispărea.
Alternativa operației hemoroidopexia
Hemoroidopexa este mai puțin riscantă comparativ cu procedurile convenționale, permițând tratarea mai multor hemoroizi, într-un timp scurt. Un studiu a constatat că recidivele au fost prezente la 22,0% dintre pacienții tratați cu hemoroidopexie cu capsator (1).
Riscuri
Procedura de hemoroidopexie poate prezenta riscuri, ca orice altă intervenție chirurgicală. Anumiți pacienți pot avea sângerări rectale mai mari, decât în mod normal. Pot prezenta infecții în zona anusului sau probleme la urinare. De asemenea, mușchii din rect și anus pot fi ușor afectați din pricina intervenție, fapt ce va îngreuna controlul mișcărilor intestinale.
Fistula rectovaginală a fost raportată ca o complicație a hemoroidopexiei capsate (2). După procedura de capsare, în anumite situații, a fost raportată perforație rectală cu peritonită ulterioară operatiei hemoroidopexie (3).
Alte proceduri pentru tratamentul hemoroizilor
Pentru tratamentul hemoroizilor, există o gamă largă de proceduri medicale ce pot fi efectuate. Medicul va dispune alegerea unui tip de proceduri în funcție de stadiul hemoroizilor și tipul lor. Acesta poate alege atât hemoroidopexia cu stapler, cât și:
- Ligatura Hemoroizi; Scleroterapia; Hemoroidopexia cu stapler; Procedeul THD; Crioterapia; Mucosectomia circumferențială internă; Hemoroidectomia
Concluzii
Hemoroidopexia cu staper sau capsată este recomandată pentru hemoroizii interni mari și prolapsați, însă nu și în cazurile celor foarte mari, de grad IV. Este ușor de efectuat, rapid, fiind asociată cu mai puțină durere, spre deosebire de o intervenție clasică. De asemenea, procedura permite revenirea la activitățile normale zilnice, în doar câteva zile.
Surse:
- Giordano P, Gravante G, Sorge R, Ovens L, Nastro P. Long-term Outcomes of Stapled Hemorrhoidopexy vs Conventional Hemorrhoidectomy: A Meta-analysis of Randomized Controlled Trials. Arch Surg. 2009;144(3):266–272. doi:10.1001/archsurg.2008.591
- Correa-Rovelo, José Manuel et al. “Stapled rectal mucosectomy vs. closed hemorrhoidectomy: a randomized, clinical trial.” Diseases of the colon and rectum vol. 45,10 (2002): 1367-74; discussion 1374-5. doi:10.1007/s10350-004-6426-3
- Wong, Lap-Yuen et al. “Rectal perforation: a life-threatening complication of stapled hemorrhoidectomy: report of a case.” Diseases of the colon and rectum vol. 46,1 (2003): 116-7. doi:10.1007/s10350-004-6505-5