Afectiunile Ano-Rectale

3 Exercitii Pentru Tratarea Si Preventia Hemoroizilor: Planseul Pelvin, Kegel & Aerobice

exercitii pentru hemoroizi
Poza Dr. Faydaver Kerim
Revizuit Medical: Dr. Faydaver Kerim - Chirurg Generalist in 26/03/2024
Poza Dr. Faydaver Kerim

Exercițiile fizice de intensitate moderată, sunt benefice în cazul hemoroizilor, atât pentru gestionarea lor, cât și pentru reducerea riscului de apariție. Acestea întăresc mușchii pelvini și îmbunătățesc funcția intestinală și a circulației sangvine, contribuind la îmbunătățirea rezultatelor tratamentului antihemoroidal.

Pacienții ce suferă de boală hemoroidală nu trebuie să renunțe la exercițiile fizice, dar trebuie să aleagă o rutină corectă, cu exerciții ușoare sau moderate, deoarece acestea au efecte multiple asupra sănătății, oferind o ușurare a iritației cauzate de hemoroizi, stimulând în același timp și grupele musculare de bază.

Cele mai bune exerciții pentru hemoroizi sunt:

  1. Contracția planșeului pelvin
  2. Exercițiile Kegel
  3. Exercițiile aerobice

Există și unele exerciții ce trebuie evitate de către pacienții cu hemoroizi, precum ridicarea greutăților, ciclismul, călăria sau canotajul.

Contracția planșeului pelvin

Exercițiile de contracție a planșeului pelvin pot ajuta în cazul constipației prin întărirea planșeului pelvin, care poate sprijini mișcările intestinale sănătoase și constă într-o contracție izometrică a mușchilor.

Dacă mușchii din rect sunt prea strânși și nu se pot relaxa, devine dificilă eliminarea scaunelor. Acest lucru poate duce la încordare în timpul defecației, ceea ce face ca mușchii să se încordeze și mai mult.

Coborârea perineală este un semn fizic care indică o slăbiciune a musculaturii planșeului pelvin, care se datorează, de obicei, denervării. Este asociată cu o coborâre anormală a planșeului în timpul efortului, ceea ce duce la nevoia încordării excesive în timpul defecației, la coborârea anormală a perineului și, în unele cazuri, la incontinența fecală.

Pacienții cu hemoroizi sunt mai susceptibili de a avea o coborâre anormală a perineului cu neuropatie pudendală, ceea ce poate provoca în cele din urmă slăbirea mușchilor sfincterului anal intern și extern și poate cauza o scădere a presiunii anale în limitele normale. Această ipoteză a fost studiată în cadrul analizei „Pacienții cu hemoroizi au denervare a planșeului pelvin?”, realizată de C. E. Bruck et al., în Clinica Colorectală a Spitalului St. George, din Sydney, Australia.

Cum să realizați exercițiile de contracție a planșeului pelvin:

  1. Așezați-vă într-o poziție confortabilă, întins pe spate sau în șezut pe un scaun.
  2. Încordați mușchii podelei pelvine și numărați până la 10.
  3. Relaxați complet mușchii, numărând până la 10.
  4. Repetați procesul de 10 ori, de 3 până la 5 ori pe zi.

Exercițiile Kegel

Exercițiile Kegel contribuie la vindecarea hemoroizilor prin întărirea mușchilor podelei pelvine, care ajută la trecerea materiilor fecale, relaxează sfincterul anal și previne încordarea.

Mușchii podelei pelvine pot fi slăbiți de mulți factori, precum sarcina, nașterea, intervențiile chirurgicale sau încordarea excesivă din cauza constipației. În acest sens, exercițiile Kegel ajută la menținerea în formă a acestora și pot oferi un control mai bun asupra vezicii urinare și a intestinelor.

Exercițiile Kegel, culcarea pe partea stângă și evitarea constipației ar putea reduce severitatea sângerărilor și a prolapsului, conform unui studiu intitulat „Tratamentul hemoroizilor: Punctul de vedere al unui coloproctolog”, realizat de Varut Lohsiriwat, în anul 2015.

Cum să realizați exercițiile Kegel:

  1. Mai întâi, localizați-vă mușchii podelei pelvine.
  2. Începeți prin a încorda mușchii timp de trei secunde, apoi relaxați-vă timp de trei secunde. Acesta este un Kegel.
  3. Repetați procesul de 10 ori, de 2 ori pe zi, dimineața și seara.

Exerciții aerobice

Exercițiile fizice regulate pot ajuta la prevenirea hemoroizilor prin creșterea funcției endoteliale vasculare și reducerea presiunii asupra venelor din zona rectală și, de asemenea, menținerea sistemului imunitar sănătos, promovarea sănătății colonului și pot chiar să prevină constipația și tulburările gastrointestinale.

Activitatea fizică moderată, de câte 20 – 60 minute, 3 – 5 zile pe săptămână, ar trebui recomandată pacienților, deoarece îmbunătățește calitatea vieții și poate ajuta la gestionarea eficientă a simptomelor hemoroizilor.

Câteva exemple de exerciții ușoare sunt:

  1. Fandările
  2. Torsiunea de trunchi.

Există exerciții pe care ar trebui să le evit atunci când sufăr de hemoroizi?

Da, există exerciții pe care ar trebui să le evitați atunci când suferiți de hemoroizi. Orice exercițiu care presupune efort va intensifica durerea, iar exemple de astfel de activități fizice sunt: ridicarea de greutăți, canotajul, ciclismul și echitația.

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu, absolventă a Facultății de Chimie, specializarea Chimie Medicală și masterand în cadrul Masterului de Chimie Clinică, cu afinitate pentru industria medicală și cu o mare experiență în citirea studiilor și a referințelor medicale, din care extrage informații relevante pentru publicul larg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?