Ce este coagularea în infraroșu?
Contents
Procedura coagularea cu infraroșu reprezintă o tehnică modernă de tratament al hemoroizilor. Aceasta implică coagularea țesutului afectat cu raze infraroșii.
Acestea blochează alimentarea cu sânge a hemoroizilor, provocând uscarea și eliminarea acestora. Se folosește pentru tratamentul hemoroizilor interni mici și de mărimi medii.
Stiai ca..
Fotocoagularea cu infraroșu este eficienta pentru aproximativ 7 din 10 persoane. Dar rezultatele nu dureza mult. Iar 2 din 10 persoane ar putea avea nevoie de o alta intervenție chirurgicală (1)
Beneficiile procedurii coagularea în infraroșu pentru hemoroizi
Procedura este una sigură, ce permite pacienților să revină la activitățile lor, în aceeași zi după efectuarea procedurii.
- Siguranță – Procedura reprezintă o intervenție simplă, rapidă și eficientă pentru 7 din 10 persoane. Efectele sunt de durată, în rareori cazuri fiind necesare alte intervenții pentru tratarea hemoroizilor interni.
- Accesibilitate – Dat fiind faptul că poate fii efectuată în cabinetul medicului, fără o pregătire în prealabil și efectuarea unei anestezii generale sau locale, coagularea în infraroșu este o procedură ușoară, accesibilă tuturor.
Pregătire pre-operatorie
Pregătirea înainte procedurii nu este un extrem de complexă. În anumite situații, medicul poate recomanda efectuarea unei clisme, pentru curățarea colonului și a rectului. Nu vi se va impune să renunțați la consumul anumitor medicamente sau alimente.
Cum se procedează?
Acest tip de procedură se efectuează doar pentru hemoroizii interni. Coagularea în infraroșu implică utilizarea unui dispozitiv care creează un fascicul intens de lumină infraroșie.
Căldura degajată de fascicul de lumină infraroșu, provoacă formarea unui țesut cicatricial, întrerupând astfel circulația sangvină către hemoroizi.
În 7-10 zile, hemoroidul, din cauza lipsei de sânge, moare, formându-se un țesut cicatrizant pe peretele canalului anal.
Recuperare după operația de coagulare în infraroșu
După terminarea procedurii, senzația de căldură resimțită în timpul intervenției, va începe să dispară. În anumite situații, puteți experimenta disconfort în zona anusului și rectală, câteva zile după intervenție.
Nu trebuie să urmați un regim de viață special, ci doar evitarea ridicării greutăților și a constipației, câteva zile după procedură.
Riscuri
De cele mai multe ori, procedura este una fără efecte secundare.
Însă anumite categorii de pacienți dezvoltă sensibilități, ce pot provoca efecte secundare ușoare precum sângerarea, infecții în zona anusului, dureri și umflături sau dificultăți în timpul urinării.
În cazuri rare, hemoroizii se pot mării și tromboza. În acest caz, este necesar un tratament de tipul intervenției chirurgicale.
Alte proceduri recomandate pentru tratarea hemoroizilor
Tratamentul hemoroizilor este unul vast, implicând o serie de proceduri, în funcție de complexitatea bolilor hemoroidale. Astfel, pe lângă coagularea în infraroșu, medicul poate recomanda:
- Ligatura Hemoroizi; Scleroterapia; Hemoroidopexia cu stapler; Procedeul THD; Crioterapia; Mucosectomia circumferențială internă; Hemoroidectomia
Concluzii
Procedura ce implică coagularea în infraroșu a hemoroizilor în stadiile incipiente, reprezintă o alternativă ușoară, dar și eficientă, în fața metodelor convenționale.
Recomandăm această intervenție datorită rapidități cu care se efectuează, simplității în sine a procesului, dar și lipsa aproape în totalitate a durerilor. În cazul reapariției hemoroizilor, procedura se poate repeta fără nicio problemă.
Surse:
- Anne C. Poinier MD – Internal Medicine & Adam Husney MD – Family Medicine & Kenneth Bark MD – General Surgery, Colon and Rectal Surgery