Bicarbonatul pentru hemoroizi

Bicarbonatul pentru hemoroizi

Eficienţa bicarbonatului de sodiu în tratarea hemoroizilor nu a fost dovedită ştiinţific. De altfel, până în acest moment nici nu există studii ştiinţifice aprofundate care să demonstreze că bicarbonatul de sodiu ar fi eficient pentru tratarea acestei afecţiuni.

Marea majoritate a informaţiilor care susţin că utilizarea acestui compus chimic anorganic care face parte din categoria sărurilor ar fi benefică pentru tratarea hemoroizilor sunt fundamentate pe experienţe personale şi pe practici medicale alternative.

Cei care sunt tentaţi să experimenteze totuşi, ar trebui să decidă asumat, luând în calcul că se pot confrunta cu efecte secundare, precum uscarea pielii sau agravarea simptomelor hemoroizilor.

Din fericire, pe piaţă există o alternativă cu adevărat eficientă, despre care se pot găsi informaţii relevante în acest articol.

Beneficiile bicarbonatului

Bicarbonatul de sodiu cunoaște o mulțime de efecte benefice pentru organism. Eliminarea radicalilor liberi din organism, eliminarea toxinelor extracelulare sau reducerea stresului oxidativ și a markerilor inflamatorii, precum și îmbunătățirea sistemului digestiv, sunt printre cele mai cunoscute beneficii.

 • Hemoroizi – bicarbonatul de sodiu facilitează tranzitul intestinal. Datorită proprietăților antiseptice ale substanței, atunci când intră în contact cu bicarbonatul, în timpul băilor de șezut, țesuturile sunt dezinfectate. Scăderea acidității intestinului, ajută la îmbunătățirea peristaltismului, ceea ce duce implicit la ameliorarea bolii hemoroidale.
 • Constipație – Bicarbonatul de sodiu favorizează ameliorarea constipației, prin atragerea apei în  intestine și stimularea contracțiilor musculare. Se combină cu acidul din stomac, producând gaze, gaze ce vor ajuta la eliminarea materiilor fecale și ameliorarea simptomelor constipației.
 • Calmează indigestia – Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit ca adjuvant pentru tratarea simptomelor asociate cu aciditatea gastrică sau indigestie, stări de greață și vomă.

CITESTE SIValado.ro/vindecare-hemoroizi-48-ore

Alternativa la bicarbonatul de sodiu

În mod cert, visul oricărei persoane care se confruntă cu hemoroizii este de a scăpa de simptomele neplăcute şi de tot ceea ce implică afecţiunea în sine, în cel mai scurt timp. Cum sună ideea potrivit căreia se poate scăpa de hemoroizi în 5 zile ? Pentru unii poate că ireal, pentru cei care au crezut în ea este, cu siguranţă, cât se poate de reală!

Bicarbonatul pentru tratamentul hemoroizilor

Bicarbonatul de sodiu este un agent de curățare, cu proprietăți antiseptice. Datorita acestor proprietăți, bicarbonatul de sodiu are anumite beneficii asupra hemoroizilor interni și exteriori dar extrem de putine.

Bicarbonatul administrat pe care orală

Administra intern, bicarbonatul de sodiu poate ajuta la ameliorarea simptomelor și la reducerea inflamației provocate de hemoroizi, prin restabilirea pH-ului neutru și normalizarea funcției intestinale. Prin reducerea gazelor intestinale, bicarbonatul va putea ameliora, de asemenea, digestia. Cu toate acestea, nu există studii exacte care să ateste funcționalitatea bicarbonatului pentru tratarea hemoroizilor, pe cale internă.

Cum se administrează bicarbonatul intern?

 1. O jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu se amestecă cu 200 ml apă;
 2. Se consumă amestecul înainte de mesele principale.

CITESTE SIAntiinflamator hemoroizi

Bicarbonatul pe post de compresă

Bicarbonatul deține proprietăți antiseptice, ce pot ajuta ameliorarea hemoroizilor inflamați. În momentul în care bicarbonatul intră în contact cu țesutul hemoroizilor, acesta acționează ca și un dezinfectant asupra lor. Ca și în cazul administrării interne a bicarbonatului, nu există studii care să dovedească efectele benefice ale compreselor cu bicarbonat, în tratamentul hemoroizilor. În plus, bicarbonatul poate cauza iritații și arsuri hemoroizilor deja iritați și inflamați.

Cum se administrează bicarbonatul pe post de compresă?

 1. 10 grame de bicarbonat de sodiu dizolvat în 500 ml apă fierbinte;
 2. Lăsați soluția să atingă o temperatură suportabilă pentru corp;
 3. Îmbibați o compresă sterilă în soluția obținută;
 4. Mențineți compresa direct pe zonele afectate, timp de 15-20 de minute;
 5. Repetați procedeul de câteva ori pe zi, timp de 10 zile.

Bicarbonatul folosit în băile de șezut

Utilizat în băile de șezut, bicarbonatul ajută la stabilizarea echilibrului acido-bazic, precum și la  ameliorarea simptomelor, cum ar fi durerea, mâncărimea sau inflamația, dar și reducerea riscului de infecție a țesuturilor iritate.

Cum să faceți băi de șezut cu bicarbonat pentru hemoroizi?

 1. Așezați ligheanul pentru băi de șezut pe marginea toaletei, astfel încât să nu alunece.
 2. Umpleți vasul cu apă caldă și adăugați 5 linguri de bicarbonat de sodiu. Amestecați bine.
 3. Efectuați igiena locală în duș și apoi așezați-vă ușor deasupra ligheanului cu bicarbonat.
 4. Dacă aveți o rană deschisă, cel mai probabil că, la începutul expunerii, veți simți o ușoară durere. Aceasta se va ameliora pe măsură ce efectuați baia.
 5. Stați în apă timp 45-60 de minute, de câteva ori pe zi.
 6. Utilizate în combinație cu unguentele antihemoroidale din plante, băile de șezut cu bicarbonat pot trata cu succes simptomele hemoroizilor.

Alte plante care se pot folosi in baile de sezut:

Prevenție și ameliorare

Unul dintre principalele moduri pentru a preveni apariția hemoroizilor, constă în prevenirea apariției constipației. Astfel, vă recomandăm să:

 • Adoptați un regim alimentar bogat în fibre;
 • Consumați cât mai multe lichide;
 • Nu vă forțați atunci când mergeți la baie;
 • Evitați ridicarea greutăților.

VEZI SICum arata hemoroizii

Concluzie

Bicarbonatul de sodiu poate avea efecte benefice asupra hemoroizilor interni si externi. Datorită proprietăților sale, poate ajuta la ameliorarea problemelor digestive ale organismului, având multiple efecte asupra organismului.

De reținut faptul că, tratarea hemoroizilor cu ajutorul bicarbonatului, poate avea succes atunci când adoptați un regim de viață și alimentar adecvat.

De asemenea, astfel de proceduri vor putea da randament în managementul hemoroizilor, atunci când sunt utilizate în combinație cu loțiuni, unguentele, creme și supozitoare antihemoroidale din plante.

Alexandru Ionescu
Alexandru Ionescu

Medic Proctolog cu peste 30 de ani de experienta in domeniu. RoMedic , DoctorBun

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *