Bicarbonatul pentru hemoroizi

Bicarbonatul pentru hemoroizi

Tratarea hemoroizilor cu ajutorul bicarbonatului

Bicarbonatul de sodiu a fost folosit pentru tratarea nivelurilor ridicate ale acidității gastrice, insuficienței renale și hipertensiunii arteriale de foarte mult timp. Chiar și atunci când vă confruntați cu niveluri ridicate de colesterol, lipide sau trigliceride în sânge, acestea pot fi reduse cu ajutorul consumului de bicarbonat de sodiu.

De asemenea, bicarbonatul ajută la detoxifierea organismului și arderea grăsimilor stocate în celule. Iar proprietățile antibacteriene și antivirale, îl fac un bun aliat în prevenirea infecțiilor intestinale.

Bicarbonatul este bun dar aveți nevoie de și de alte alimente

Deși bicarbonatul de sodiu este un produs benefic organismului, pentru tratarea hemoroizilor este necesar să adoptați un regim alimentar corespunzător. În acest scop, vă propunem un plan alimentar foarte bine elaborat, realizat în colaborare cu Dr. Urolog XYZ și Nutriționistul XZY. Planul este gratuit, personalizat în funcție de preferințele alimentare, stilul de viață adoptat, informații privind vârsta și afecțiuni legate de hemoroizi.

Beneficiile bicarbonatului

Bicarbonatul de sodiu cunoaște o mulțime de efecte benefice pentru organism. Eliminarea radicalilor liberi din organism, eliminarea toxinelor extracelulare sau reducerea stresului oxidativ și a markerilor inflamatorii, precum și îmbunătățirea sistemului digestiv, sunt printre cele mai cunoscute beneficii.

Calmează indigestia

Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit ca adjuvant pentru tratarea simptomelor asociate cu aciditatea gastrică sau indigestie, stări de greață și vomă.

Ameliorează mâncărimea pielii și arsurile solare

O baie de bicarbonat de sodiu este adesea recomandată pentru a calma pielea care mâncărime după mușcături de insecte sau înțepături de albine (1). Bicarbonatul are proprietăți alcaline, proprietăți ce ajută la calmarea simptomelor pielii, cauzate de diverși factori.

Îmbunătățește sistemul digestiv

Bicarbonatul de sodiu are capacitatea de a îmbunătăți sistemul digestiv prin detoxifierea organismului, echilibrarea PH-ului, și stimularea întregului sistem imunitar. Alături de sucul de lămâie, bicarbonatul poate acționa întocmai cu un antiacid, reducând simptomele flatulenței, balonării, indigestiei și a crampelor stomacale.

Bicarbonatul pentru tratamentul hemoroizilor

Bicarbonatul de sodiu este un agent de curățare, cu proprietăți antiseptice. Datorita acestor proprietăți, bicarbonatul de sodiu are efecte benefice asupra hemoroizilor interni și exteriori.

Bicarbonatul administrat pe care orală

Administra intern, bicarbonatul de sodiu poate ajuta la ameliorarea simptomelor și la reducerea inflamației provocate de hemoroizi, prin restabilirea pH-ului neutru și normalizarea funcției intestinale. Prin reducerea gazelor intestinale, bicarbonatul va putea ameliora, de asemenea, digestia. Cu toate acestea, nu există studii exacte care să ateste funcționalitatea bicarbonatului pentru tratarea hemoroizilor, pe cale internă.

Cum se administrează bicarbonatul intern?

 • O jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu se amestecă cu 200 ml apă;
 • Se consumă amestecul înainte de mesele principale.

Bicarbonatul pe post de compresă

Bicarbonatul deține proprietăți antiseptice, ce pot ajuta ameliorarea hemoroizilor inflamați. În momentul în care bicarbonatul intră în contact cu țesutul hemoroizilor, acesta acționează ca și un dezinfectant asupra lor. Ca și în cazul administrării interne a bicarbonatului, nu există studii care să dovedească efectele benefice ale compreselor cu bicarbonat, în tratamentul hemoroizilor. În plus, bicarbonatul poate cauza iritații și arsuri hemoroizilor deja iritați și inflamați.

Cum se administrează bicarbonatul pe post de compresă?

 • 10 grame de bicarbonat de sodiu dizolvat în 500 ml apă fierbinte;
 • Lăsați soluția să atingă o temperatură suportabilă pentru corp;
 • Îmbibați o compresă sterilă în soluția obținută;
 • Mențineți compresa direct pe zonele afectate, timp de 15-20 de minute;
 • Repetați procedeul de câteva ori pe zi, timp de 10 zile.

Bicarbonatul folosit în băile de șezut

Utilizat în băile de șezut, bicarbonatul ajută la stabilizarea echilibrului acido-bazic, precum și la  ameliorarea simptomelor, cum ar fi durerea, mâncărimea sau inflamația, dar și reducerea riscului de infecție a țesuturilor iritate. Deși nu există studii oficiale care să ateste faptul că bicarbonatul de sodiu funcționează pentru hemoroizi, există numeroase mărturii ale pacienților care au experimentat numeroase remedii cu bicarbonat pentru tratamentul hemoroizilor. În ceea ce privește băile de șezut cu bicarbonat, vă invităm să citiți articolul dedicat Băi de șezut cu bicarbonat pentru hemoroizi.

Prevenție și ameliorare

Unul dintre principalele moduri pentru a preveni apariția hemoroizilor, constă în prevenirea apariției constipației. Astfel, vă recomandăm să:

 • Adoptați un regim alimentar bogat în fibre;
 • Consumați cât mai multe lichide;
 • Nu vă forțați atunci când mergeți la baie;
 • Evitați ridicarea greutăților.

Concluzie

Bicarbonatul de sodiu poate avea efecte benefice asupra hemoroizilor interni si externi. Datorită proprietăților sale, poate ajuta la ameliorarea problemelor digestive ale organismului, având efect antiinflamator totodată. De reținut faptul că, tratarea hemoroizilor cu ajutorul bicarbonatului, poate avea succes atunci când adoptați un regim de viață și alimentar adecvat.

De asemenea, astfel de proceduri vor putea da randament în managementul hemoroizilor, atunci când sunt utilizate în combinație cu loțiuni, unguentele, creme și supozitoare antihemoroidale din plante.

Alexandru Ionescu
Alexandru Ionescu

Medic Specializat pe Urologie cu peste 30 de ani de experienta in domeniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.